Wednesday, October 6, 2010

Bila Anak Bujang Duk Rumah...

Pendahuluan...
 
Sebenarnye malas nak wat post pagi2 ni.. tapi bile bukak je fesbuk nampak da Cikgu Zia update blognye, Sarah Najwan.. rase terancam pulak.. Sekejap je pulak tuh terus banyak follower dia.. biasalah, cikgu kan. Ayat2 best la.. Pilihan topik pulak best, ramai la followernye..

sedikit dr blog beliau.. nak tgk lagi bulihla click link atas tuh.. simple je.. tp menarik.

Err.. tettibe je ter'promo' blog cikgu ni kan.. haha.. xpe2.. free advertisement. 

Ayat2 sang MAMA

"Nanti tolong sidai kain, basuh pinggan, kemas sikit kat depan tuh, kain awak banyak lagi kat ampaian.... bla bla bla... (sambil menyebut semua kerja2 rumah yg ada). Lunch xyah masak.. Mak belikan nanti. Masak nasi je" kata sang Mama sebelum pergi kerja. "Errmmm," jawabku dalam minda separa sedar sambil tangan menarik2 selimut menutup mata. Bantal, of course la atas kepala. Kapi cam sandwich.. Eh, lunch xyah masak? Dia da serik yek makan lunch aku wat semalam? haha... kalau aku tahu, baek buang je sup ayam tu semalam.. jatuh sudah kredibiliti aku sbg anak bujang yg 'boleh' memasak. haha... xpelah.. kurang 1 chores aku ari nih..

Aku dengar tak dengar je tadi sebenarnye.. tapi sebab ayat tuh WAJIB setiap hari, so I sort of get use to it. Senang je. Amek kain dlm mesin basuh, susun atas penyidai, amek penyapu, kaut sampah bawah karpet (taktik yg selalu diguna), kemas tempat tido.. Tadaaa!! siap sudah kerja rumahku!!! Yang laen tunggu adik aku balik sekolah, suruh je la diorang buatkan.. haha.. Sememangnya aku abang mithali. 

Nak wat camne... bosan duk rumah wei.. Ayah x bagi kerja. Bukan aku xnak. Ada jugak usaha aku nak cari kerja, tapi setiap kali aku mintak nak kerja dr sang Ayah, dapat khutbah Jumaat. Bukan sekali, da banyak kali da kena. So,aku pon da tawar hati nak kerja.

Sambil buat kerja, Encik Laptop terbukak. Facebooook, of course. Sambil buat kerja, layan lagu, betul dop?
Lepas tuh sambung tidur, xpon tengok movie yang berlambak dalam Encik Laptop nih.. Encik Laptop sungguh berjasa pada aku. sampai mati pon x leh lupa.. Kalau xde Encik Laptop tatau la macamana hidup aku masa cuti. Habiskan 2 bulan dalam pusat sakit mental agaknye... 

Masa yang ditunggu2 semestinya saat2 mak aku balik dr kerja. haha.. Bawak balik sekali adik aku yang kecik (x berapa nak kecik da). Boleh ah gak men lasak2.

Kalau taufan Bosan datang melanda lagi, aku amek tali skipping, skips la. I'm not skipping like a little girl, please. Aku rasa little girl pon bulih semput ngan rutin skipping aku. I skips for 150 continuously rounds, 2 times a day. Mula2 biasa, then tukar backwards, doing X's sampai penat. Nak try? meh la..

Badan da main membesar, seluar pon da menunjukkan simptom2 nak sendat, so kene la workout skit. Walaupon badan aku x mengeluarkan sesuatu yg dipanggil 'peluh', buat jugak la.. At least boleh latih heartbeat kan.. xde la semput sgt nnt. Yes, anda mmg x salah baca. My body doesn't sweat. I can run 2 rounds of field with a thin line of sweat on my forehead. Maen futsal 2 jam pon x peluh. Tapi penat memang la... nak mati rasa. Kalau nak cerita pasal non-sweat body ni nnt la aku wat post len ea..

Mesin basuh da berenti beroperasi. haha... K. That's it. Adios.

THE END    =)





7 comments:

Yaya said...

hahhahaha...siannya ank teruna sorg2 kt umah....rajin sgguh ka dr aku...KONON!

eDa_sUna said...

pehhh...rjen bujang sorang nih...hahaha...
eh kalu xbepeloh smpai due jam futsal, d masalah kesihatan la...huhuhu

A@roN LoCk said...

haha.. xdelah.. buat keje aci kelat jek.. korg berdua ni.. rajin ke?

husna: da cek, dR. kate x cukup minum air.. padahal da kembung pon perut aku masuk air.. tatau la.

Yaya Zamimi said...

aku x rajin..wawa pn lbey kurg je x rajinnya...hohoho...

sarah-najwan said...

salam lukman..

kamu kene rajin up date..saya dah letak link blog kamu kat blog saya tau...update blog ni sama macam mengasah minda juga supaya menjadi lebih kreatif n inovatif sb kene menagarang cerita supaya dibaca org..all de best...

A@roN LoCk said...

yaya: haha... sama la kite.

cikgu Azie: Nasihat dari pakar.. will do. terima kasih ea..kreatif n inovatif tuh.. ayat cikgu BM. haha

eDa_sUna said...

owh...myb kau kurang gule dlm bdn kot...ni ckgu ak yg ckp la...hehehe
luqman, thanx pggil husna...hehehe...

Post a Comment

yg ensem dan cantik....?